Österreichische Medien

Autor: Norbert Conti

Radio

Za radio-fanove preporučujemo program ORF-a - Prijatelji klasične muzike na Ö1. Dnevnik  od 12 do 13 časova je najiscrpniji izvor informacija i zaista je vredan preporuke. Ö2 je rezervisan za regionalne programe, kao što su Radio Wien  ili Radio Steiermark. Savremena pop muzika, zabavne informacije i najbolje informacije o saobraćaju su na Ö3, a FM4 je alternativna muzička stanica - nemojte se začuditi, jer ova stanica vodi svoj jutrarnji program na engleskom jeziku. Posebno su zanimljivi intervjui Elizabet Šarang u emisiji "Doppelzimmer", koja se emituje na dane državnih praznika.

Mnogi programi su takođe dostupni za slušanje do nedelju dana nakon emitovanja - iz pravnih razloga obično ne duže, što je  naročito za nas nastavnike i studente nemačkog velika šteta.

Pored ORF-a postoje naravno i brojni privatni radio-emiteri.

Televizija

Monopol ORF-a pao je sredinom devedesetih godina prošlog veka, ali tek od 2000. godine privatni emiter ATV se etablirao širom Austrije. Programi ATV-a su dostupni online, sadržaj je na nivou žute štampe, ali za učenje nemačkog može se uvek pronaći nešto interesantno.

puls4 i servusTV (osnovan od Red Bull) su još dva poznata privatna kanala.

Takođe je dostupna i medijateka ORF-a, gde se mnoge emisije mogu gledati uživo ili reprize po zahtevu.

Štampani mediji, online portali

Jedna od prvih novina sa prisustvom na internet mreži 1995. godine bio je list Standard - koji se smatra umereno levo i liberalno orijentisanim, a prema rečima osnivača Oscar Bronnera, Nev York Times je bio veliki uzor za ovaj list. www.derstandard.at nije samo običan portal za vesti, postoji veoma aktivna zajednica koja objavljuje dosta sadržaja, brojni živi chatovi i video blogovi - na primer FS Misik, uglavnom o domaćim pitanjima. Na www.diestandard.at teme su osvetljene sa feminističkog stanovišta a www.dastandard.at se bavi pitanjima integracje.

Kao kvalitetne novine važe i Die Presse i Salzburger Nachrichten.

Za one koji su zainteresovani za vesti iz regiona Kleinen Zeitung (Štajerska, Koruška), Tiroler Tageszeitung ili Oberosterreichische Nachrichten mogu biti veoma interesantne.

Najčitaniji novinski list u Austriji je Kronen Zeitung sa tiražom od preko 800.000 primeraka i publikom od 2.7 miliona ljudi. Sa ovom tržišnom snagom, Kronen Zeitung višestruko utiče na javno mnjenje, zbog čega ga kritikuju medijski stručnjaci. Konkurencija ovim novinama u području žute štampe su Österreich i Heute. Ovaj drugi se može naći besplatno na svim stanicama metroa u Beču i nažalost, vrlo često zbog kvaliteta sadržaja koje objavljuje završi i na podu istog.

Osim dnevnih novina naravno možete na trafikama kupiti i nedeljne i mesečne časopise. Neki od najpoznatijih, naime Profil, News ili Format takođe se mogu vrlo često naći u foajeu Austrijskog instituta. Posebno možemo preporučiti časopis Datum, koji je veoma pogodan za prekraćivanje vremena, naročito ako putujete vozom ili autobusom.